Nytt ÅR Nya tag

Ja jag vet här står ju massa text på min blogg idag, de orkar man OFTAST inte läsa men ge de en chans...
Nu har de blivit nytt år = nya tag nya utmaningar. Vilket innebär lite sundare kost, motion nya regler mm hemma hos oss.
Så nu kör vi GI om ni vill hänga på e de bara att göra de, har ni några roliga recept får ni gärna dela med er av dem. De tänker jag göra av mina recept ;)

De två första veckorna e piss.. tråkiga och sega men de e de ju alltid när man startar med att försöka ställa om kroppen. Därför utesluter man ALLA kolhydrater/socker så man lär kroppen att ta upp rätt saker!
Sen får du lov att äta kolhudrater fast i mindre mängder och bara de nyttiga kolhydraterna.

Om man vill lära sig mer om GI och ha bra tips mm har Ola Lauritzson skrivit väldigt lätt förstående böcker med vad du ska tänka på och recept, tips på menyer för de två första veckorna. Kör på jag tror vi alla behöver lite ändring i den tråkiga vardagsmaten.

Tips att tänka på med GI :

6 snabba steg!

1. Undvik sockerfällorna!
Sockerrika produkter ger dig en snabb energikick när blodsockernivån stiger. Men snart sjunker den igen – och dessvärre till en lägre nivå än där du startade. Du blir trött och hängig och svarar förmodligen med att stoppa i dig mer godis, bullar, kakor och läsk för att återfå energin. Stora svängningar i blodsockret är en säker grund till fetma – och på lång sikt många andra sjukdomar som åldersdiabetes och hjärt- och kärlproblem.

Minska sockerintaget genom att undvika tex läsk, godis, kakor, vissa flingor, sylt och marmelad. En vanlig läsk innehåller ungefär 12 sockerbitar.

2. Ät rätt kolhydrater!
Många av våra moderna matvaror är förädlade så att deras ursprungliga struktur är förändrad med resultatet att kroppen snabbt bryter ner maten och svarar med att producera stora mängder av fettbildande hormoner. Byt ut vitt ris, potatis, pasta och bröd till grövre varianter med hela korn och mycket fibrer. Och ät mer grönsaker och frukt. Dessa har ett mycket lägre så kallat glykemiskt index vilket är ett mått på hur snabbt kroppen bryter ner maten och vilka mängder av det fettbildande hormonet insulin som bildas.

3. Motionera på morgonen!
Vissa undersökningar gör gällande att träning på morgonen bränner tre gånger mer fett än träning senare på dagen. Skälet är förstås att vi inte ätit på många timmar och därför inte har någon sockerreserv att ta av. Tänk bara på att äta en ordentlig frukost efter träningen för att inte slita på kroppens muskelmassa.

4. Öka andelen protein i maten!
Protein som finns rikligt i kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter betecknas ofta som det viktigaste födoämnet. Kroppen är i princip helt uppbyggd av protein. Med en ökad andel protein i maten bildas hormoner som dels stimulerar kroppens fettförbränning, men också bygger upp kroppens muskelmassa.

Protein är det födoämne som i förhållande till sitt kaloriinnehåll är allra mest mättande. Byt ut en del potatis, ris och andra kolhydrater mot lite mer kött eller fisk. Och tänk på att äta protein till varje måltid.

5. Ät ofta och regelbundet!
Att hoppa över någon måltid, till exempel frukost, för att gå ned i vikt är fel. Då skickar man signaler att kroppen ska förbereda sig på svält och ställa in sig på att förbruka mindre energi. Genom att äta ofta och regelbundet – och lite mindre portioner – ökar i stället kroppens förbränning. Man bör komplettera de större målen med mindre mellanmål på för- och eftermiddagen. Och kanske dessutom äta något proteinrikt kvällsmål.

6. Öka din förbränning genom träning!
Kroppens så kallade basala förbränning – hur mycket energi som krävs för att hålla kroppen vaken – påverkas i hög grad av hur stor muskelmassa man har. Enda sättet att öka kroppens förbränning i vila är alltså att öka muskelmassan. Förutom om att göra dig starkare bidrar lite styrketräning till att göra dig smalare på sikt.

Vi börjar Månd. med ett favoorit recept

Baconsallad

Baconsallad

Ingredienser

  • 1 salladshuvud (isbergssallad)
  • 2 paket bacon (280 g)
  • 1 avocado
  • 1 paprika
  • 2 tomater
  • 3/4 gurka
  • 3-5 msk majonnäs
  • 1-1,5 dl gräddfil

Gör så här:

1. Börja med att knapersteka baconet i en stekpanna utan matfett i (bacon fettar bra själv). När det fått lagom med färg, lägg det på en bit hushållspapper för att rinna av medan du gör iordning resten.

2. Fortsätt sedan med att hacka grönsakerna i lämpliga bitar, kom ihåg att skölja dem väl innan. Lägg alla färdighackade grönsaker i en stor skål som du kan blanda i (om du gillar att servera maten “fint” se till att blanda i en annan bunke först och lägg i serveringsskålen senare, blir ganska kladdigt när man blandar allt..). Skulle det vara så att det saknas någon grönsak du gillar i vår lista, tveka inte att skära upp lite av just den och lägg ner i salladen!

3. Rör ihop majonnäsen och gräddfilen i en liten burk, blanda väl. Häll sedan “kladdet/smeten” över salladen och rör ner och blanda noga. Salladen ska kännas “kladdig”. Toppa till sist salladen med det knapriga baconet, smula så det blir små bitar (eller klipp i bitar). Rör ner baconet snabbt och lätt - och servera genast! Om du inte ska servera maten direkt, vänta med att blanda ner baconet tills dess att det ska serveras (det mjuknar och tappar lite smak om det ligger i salladen).

Tips: Det är gott att servera citronvatten till!


Kommentarer
Postat av: Linda

Bra Nancy! Sånt där är ju inte så svårt egentligen, bara man engagerar sig....Receptet låter jättegott! Vi ska också leva lite mera hälsosamt här hemma. Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback